Top Performance from P-last!

Tijdens dag 1 van de Pinksterraces, heeft Jack indrukwekkend gepresteerd. Allersnelste in race 1, kan slechts pech hem van het podium houden. Race 2 is ongemeen spannend en Jack knalt van de laatste startpositie het podium op.

Omdat Jack niet in staat is deel te nemen aan de kwalificaties op vrijdagmiddag, moet hij alle drie races als allerlaatste (11de) starten. Zoals verwacht, laat hij zich daardoor niet beïnvloeden: “Mooie uitdaging!” De #7 Van Uitert/GEVA racing bolide zal vandaag in topconditie blijken te zijn. Jack: “Mijn complimenten voor het team en m.n. mijn engineer Jos. De auto was vandaag perfect. Zowel op een meer dan kletsnatte baan tijdens de stortregens in de ochtend, als vanmiddag op een zonovergoten en droog circuit was het een genot om erin te rijden.”

SprayJack (7) nog achter Schothorst (17) tijdens zijn vroege opmars. Let op de spray!

Terwijl de 11 Formule Fords hun plaatsen op de grid innemen, komt het met bakken naar beneden. De condities op de baan worden voortdurend slechter en dat zal Jack nog parten gaan spelen. Hij heeft een absolute topstart terwijl een aantal concurrenten er duidelijk meer problemen mee heeft. Als Jack onder de startlichten doorrijdt, is hij al op P7 aangeland. Hij is met afstand de snelste op de baan en rijdt in de eerste ronde op overdonderende wijze naar de derde plaats. Dan spint hij volkomen onverwacht: “In de Bocht Zonder Naam was ik voorzichtig bezig de auto te roteren. Niet remmen, geen gas geven, geduldig wachten totdat de neus weer recht staat. Maar mijn rechterachterwiel kwam in een plas die er een ronde eerder nog niet was en er was eenvoudigweg geen houden aan. We zaten nog relatief dicht bij elkaar dus dat kostte me veel plaatsen.”

Jack begint vervolgens aan een nieuwe inhaalrace en zet daarbij de snelste raceronde op zijn naam. Weer op P4 aangekomen is er een probleempje met terugschakelen dat niet helemaal soepel verloopt. “Door iets te weinig tussengas was het terugschakelen niet super smooth. Ik tolde direct weer in de rondte. Eigenlijk was het soms best gevaarlijk: op start-finish rij je op topsnelheid en ziet door de spray je voorganger helemaal niet. Bij het opschakelen fishtailt de auto, zelfs op het rechte stuk. Vele diepe plassen en hoopjes aquaplaning. Regenrijden vind ik erg leuk, maar dit was op het randje!” Hij zal uiteindelijk als zesde over streep komen. Niet ontevreden met een redelijk resultaat, temeer daar hij zich realiseert dat met een beetje meer geluk…

Teamgenoot Steijn Schothorst zal de zege opeisen vóór Van Splunteren en Florie.

Jack enroute to podiumOp weg naar het podium…

De omstandigheden voor race 2 zijn volkomen anders: droog en een lekker zonnetje. Alleen Jack’s positie op de startgrid is hetzelfde: weer helemaal achteraan. Hij heeft opnieuw een megastart en grijpt vóór de Tarzanbocht alweer de zevende plek. Langzaamaan werkt hij zich naar voren totdat hij op P3 achter de Deen Vestergard belandt. De Deen is berucht door zijn agressieve manier van verdedigen en Jack maakt daar opnieuw kennis mee. Hem kennende wil Jack niet teveel risico’s nemen en wacht op een foutje. Omdat Vestergard eigenlijk te langzaam is, kan voorop Florie simpel wegrijden, terwijl vier tieners achter de Deen vastzitten. Dankzij de aanvallen van Jack op de Deen die daarvoor al zijn aandacht nodig heeft, kan Schouten wél onverwacht toeslaan en grijpt P2. Schothorst probeert het ook een keertje bij Vestergard en dan gebeurt wat Jack al vreesde: de Deen accepteert geen verlies als hij er iets aan kan doen. Schothorst valt uit met een afgebroken wielophanging. Jack weet in een mooi gevecht Van Splunteren achter zich te houden en eist de laatste podiumplaats voor zich op. Een prima en dikverdiend resultaat na een prachtige prestatie. “Wat een gave race: volop geknokt met vele rijders in een auto die echt goed was. Ook al moest ik regelmatig van het gas, ik ben extra voorzichtig geweest met Vestergard, omdat ik hem ken: onvoorspelbaar en niet te beroerd om drastische acties te ondernemen. Ik ben heel blij met deze podiumplaats. Van 11 naar P3 voelt echt heel goed. Ik heb nu alweer zin in maandag!”

Op tweede Pinksterdag strijden de Formule Fords voor de derde en laatste keer dit weekend. Om half twaalf gaat men opnieuw voor 18 minuten de strijd aan. Met een kans op (mot)regen in de voorspelling en Jack’s overdonderende snelheid in de regen, zou het wel weer eens een flink spektakel kunnen worden.

Foto’s met dank aan Autosport.nl/Chris Schotanus